Νέα

Επικοινωνία

Γερωνυμάκη 11, τηλ. 2810 222 221, 2810 242474
Πατριάρχου Γρηγορίου Ε 25, τηλ. 2810 325032
Email: info@sinodio.gr

 

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης

 

λειτουργεί στο Ηράκλειο από το 1998 προσφέροντας μουσική παιδεία υψηλού επιπέδου και συμβάλλοντας στην πολιτιστική ζωή της πόλης με τη διοργάνωση σημαντικών καλλιτεχνικών εκδηλώσεων (σεμινάρια, συναυλίες, διαγωνισμοί).

 

Πρώτος καλλιτεχνικός διευθυντής του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης διετέλεσε, από το 1998 έως το 2010, ο συνθέτης Θόδωρος Αντώνιου. Από το Σεπτέμβριο του 2010 την καλλιτεχνική διεύθυνση του ωδείου ανέλαβε ο καταξιωμένος καθηγητής Ανώτερων Θεωρητικών και Κιθάρας Γιάννης Λυγεράκης.

 

Η επιλογή των καθηγητών έγινε με αυστηρά κριτήρια, συνδυάζοντας αξιόλογες σπουδές με διδακτική και καλλιτεχνική δραστηριότητα, ενώ για την επίβλεψη και προαγωγή του διδακτικού έργου εξασφαλίστηκε η συνεργασία καταξιωμένων σολίστ και παιδαγωγών όπως του Ευάγγελου Ασημακόπουλου με τη σχολή Κιθάρας και της Νέλλης Σεμιτέκολο με τη σχολή Πιάνου.

 

Στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης λειτουργούν:

 

Στα δεκαοκτώ χρόνια λειτουργίας του Σύγχρονου Ωδείο Κρήτης εκατοντάδες παιδιά γνώρισαν τη μουσική μέσα από τις τάξεις του, δεκάδες ολοκλήρωσαν τις σπουδές τους κατακτώντας Πτυχία και Διπλώματα, 25 πανηγύρισαν την είσοδό τους σε Μουσικά Τμήματα των Πανεπιστημίων και αρκετά διακρίθηκαν σε Μουσικούς Διαγωνισμούς. Διοργανώθηκαν επίσης, κατ' επανάληψη και με μεγάλη επιτυχία, κύκλοι σεμιναρίων και συναυλιών στους οποίους προσκλήθηκαν και έλαβαν μέρος κορυφαίοι μουσικοί όπως: Γιάννης Βακαρέλης, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λίζα Ζώη, Νέλλη Σεμιτέκολο, Σπύρος Σακκάς, Κωστής Γαϊτάνος, Θανάσης Παύλου, Κυριακή Κόντη, Μανώλης Βροντινός, Βασιλική Λεοντάρη, Petter Svensson, Βιργινία Αμαριωτάκη, Παναγιώτης Αδάμ, Αλεξία Μουζά κ.ά.

 

Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης και ο Δήμος Αρχανών διοργάνωσαν από το 2000 έως και το 2005 τον Διεθνή Διαγωνισμό Κιθάρας των Αρχανών, έναν από τους σπουδαιότερους διεθνείς μουσικούς διαγωνισμούς που διεξήχθησαν ποτέ στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού διοργανώθηκαν εκδηλώσεις, με τη μορφή Φεστιβάλ, στις οποίες έλαβαν μέρος σημαντικοί καλλιτέχνες όπως: Manuel Barrueco, Λεωνίδας Καβάκος, Roberto Aussel, Lucas Foss, Γιώργος Κουρουπός, Σπύρος Σακκάς, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Λίζα Ζώη, Κώστας Κοτσιώλης, Γιώργος Δεμερτζής κ.ά. καθώς επίσης οι κορυφαίες ορχήστρες: Καμεράτα (υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ), Ορχήστρα των Χρωμάτων (υπό τη διεύθυνση του Μίλτου Λογιάδη) και Ορχήστρα Πατρών (υπό τη διεύθυνση του Saulius Sondeckis).

 

 

Για το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης ...

 

Ευάγγελος Ασημακόπουλος (Σολίστ Κιθάρας)

 

Συνεργάζομαι με το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης από την πρώτη χρονιά που ιδρύθηκε. Για να είμαι πιο ακριβής, όχι απλώς συνεργάζομαι, αλλά συμμετέχω στη γενικότερη καλλιτεχνική του πορεία από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του.
Συμμετέχω στους προγραμματισμούς, στα σχέδια, στις επιλογές, στις κατευθύνσεις, στις αποφάσεις. Νοιώθω με άλλα λόγια πως στο Ωδείο αυτό δεν είμαι μόνον ο υπεύθυνος της κιθάρας – αφού επί 16 χρόνια δεν έπαψα να επιβλέπω την τάξη της κάθε χρόνο ανελλιπώς – αλλά και ένας ουσιαστικός συνεργάτης και σύμβουλος.
Το τι ακριβώς σημαίνει αυτό, το αντιλαμβάνεται καλύτερα μόνον όποιος βρέθηκε στη δική μου θέση. Σε όποιον δηλαδή δόθηκε η ευκαιρία να προγραμματίζει και να αποφασίζει χωρίς προσκόμματα, χωρίς αμφισβητήσεις, χωρίς ενδοιασμούς και αντιρρήσεις από τον εκάστοτε ωδειάρχη. Να επιλέγει τους καθηγητές, να ελέγχει τους σπουδαστές, να ορίζει τη διδακτέα ύλη, να προΐσταται στις εξετάσεις, να επιβλέπει το ρεπερτόριο, τα προγράμματα και τις βαθμολογίες, να προγραμματίζει τα σεμινάρια, τις συναυλίες και τους διαγωνισμούς και ό,τι άλλο τέλος πάντων αφορά στον τομέα της δουλειάς του και όχι μόνον.
Αυτό το εξόχως δημιουργικό περιβάλλον, απολαμβάνω 16 ολόκληρα χρόνια στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης χάρη στη ιδανική συνεργασία μου με τον Γιάννη Λυγεράκη και τον Νίκο Βλαζάκη, τους Διευθυντές του Ωδείου, που έβαλαν από την πρώτη μέρα ως προτεραιότητα την καλλιτεχνική δημιουργία και όχι το κέρδος.
Κάνοντας έναν απολογισμό δραστηριοτήτων δεν μπορεί κανείς παρά να θαυμάσει τα όσα κατάφεραν μέσα στα χρόνια αυτά. Επάνδρωσαν από την πρώτη στιγμή το Ωδείο με το καλύτερο διδακτικό προσωπικό της Κρήτης. Παράλληλα δεν δίστασαν να προσκαλούν από την Αθήνα κάθε χρόνο για σεμινάρια και εξετάσεις κορυφαίους σολίστ και καθηγητές οργάνων που με τον τρόπο τους ανέβαζαν το επίπεδο.
Χρόνο με το χρόνο το Ωδείο άρχισε να αποκτά μια τέτοια ποιότητα που το έκανε να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα της περιοχής. Η υπεύθυνη διδασκαλία σε όλα τα τμήματα των οργάνων σε συνδυασμό με τις συνεχείς εκδηλώσεις δεν άργησαν να φέρουν τους προσδοκώμενους καρπούς. Αργότερα μάλιστα, όταν ήλθαν και τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της σοβαρής λειτουργίας με Πτυχία και Διπλώματα που δεν είχαν να ζηλέψουν τίποτε από τα καλύτερα Ωδεία της Αθήνας, το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης άρχισε να ακούγεται σε όλη την ελληνική επικράτεια. Γιατί πέρα από την σωστή διδασκαλία, το Ωδείο δεν έπαψε να οργανώνει κάθε χρόνο συναυλίες, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις. Μέχρι και Φεστιβάλ στις Αρχάνες και μάλιστα διεθνές, πραγματοποίησε για έξι καλοκαίρια. Ένα Φεστιβάλ κιθάρας που η φήμη του ακούστηκε στα πέρατα του κόσμου αφού λάβαιναν μέρος ηχηρά ονόματα (Barrueco, Aussel, Καβάκος, Ορχήστρα των Χρωμάτων κλπ.).
Τον Μάρτιο του 2015, το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης πραγματοποίησε το 17ο Φεστιβάλ Κιθάρας στο οποίο είμαι καλλιτεχνικός υπεύθυνος. Ένα τριήμερο πλούσιο σε εκδηλώσεις και ενδιαφέρον. Αυτό που πρέπει να επισημάνει κάποιος, είναι πως όλες οι εκδηλώσεις έφεραν έντονα το χρώμα του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης. Τόσο οι συναυλίες όσο και οι διαλέξεις ή τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν από καθηγητές, συνεργάτες ή σπουδαστές του Ωδείου, γεγονός που πιστώνεται στην όλη δραστηριότητα και τη γενικότερη φιλοσοφία του.
Κλείνοντας, θέλω να το υπογραμμίσω: Θα ευχόμουνα το παράδειγμα αυτού του Ωδείου να ακολουθούσαν και κάποια ακόμη από τα εκατοντάδες που κατακλύζουν τον τόπο μας, προορισμός και προτεραιότητα των οποίων δυστυχώς είναι μόνον η επιχείρηση και το κέρδος…

______________________________________________________________

Νέλλη Σεμιτέκολο (Σολίστ Πιάνου)

 

Στο ξεκίνημα του νέου σχολικού έτους στέλνω θερμούς χαιρετισμούς στο Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης, που σε δύσκολους καιρούς συνεχίζει να δουλεύει με σοβαρότητα και να προσφέρει υψηλή μουσική παιδεία.
Το Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης στα 16 χρόνια λειτουργίας του έχει αναδειχτεί σε ένα από τα αξιολογότερα μουσικά ιδρύματα της χώρας. Στελεχώνεται από εκλεκτούς καθηγητές. Μεταξύ αυτών σημαντικοί σολίστες όπως η πιανίστρια Πατρίσια Αρένας και ο κιθαριστής Μανώλης Βροντινός.
Οι διευθύνοντες Γιάννης Λυγεράκης και Νίκος Βλαζάκης, άνθρωποι με πραγματική αξιοπρέπεια και ήθος, δεν διστάζουν (παραβλέποντας το όποιο οικονομικό κόστος) να κάνουν οτιδήποτε για να ανεβάσουν το επίπεδο σπουδών. Μετακαλούν καλλιτέχνες για την επίβλεψη της διδασκαλίας, τη στελέχωση των εξεταστικών επιτροπών, τη διοργάνωση σεμιναρίων και ρεσιτάλ. Διοργανώνουν εκδηλώσεις. Σχεδιάζουν και υλοποιούν καινοτόμες ιδέες.
Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους του Σύγχρονου Ωδείου Κρήτης (καθηγητές και μαθητές) κάθε επιτυχία στις προσδοκίες και τις προσπάθειές τους.